onsdag 29 februari 2012

Förlovningstårta

För länge sedan frågade en kompis mig om jag ville göra en tårta till deras förlovningsdag som inträffar på skottdagen. För fyra år sedan så togs steget på en semester i Thailand.
Självklart ville jag göra det och tårtan skulle vara en överraskning från henne till honom. Direkt när jag började grunna på idén så fick jag se en trädstam och en sån där typisk karvning i stammen framför mig. Jag har planerat och planerat  fast just idag var inte oddsen med mig av olika anledningar. Trots detta så blev jag väldigt nöjd och hoppas verkligen att de som ska äta den blir det också.










Den består av krämiga chokladbottnar, granatäpplemousse, spacklad med chokladsmörkräm och täckt med sp.

onsdag 22 februari 2012

Hockeytårta

Jag gjorde denna tårta till en kollegas son som fyllde 18 år. När jag fick frågan så föreslog jag att jag skulle göra loggan till klubben på tårtan, något som jag lärde mig av detta är att alltid kolla hur loggan ser ut innan du föreslår något...
Det var lite bökigt att få till den och tyvärr fick jag modifiera den lite (vilket jag ogillar när det gäller en logga) men det blev bra till slut och det var riktigt roligt att göra tårtan.





Den består av ljusa bottnar, jordgubbsmousse, dumlefluff, spacklad med vitchokladsmörkräm, klädd med mmf.

Modifierad nötchokladruta

Jag tänkte vara lite snäll mot barnen som gästade kalaset och inte ha nötter och mandlar i alla sorter. Dessa kakor i original är "to die for" och den moddade varianten gick hem hos barnen.
Jag anger självklart originalreceptet här, det enda jag gjorde annorlunda var att utesluta hasselnötterna.

Nötchokladrutor

ca 30 st

1 1/4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
1 ½ dl socker
1 ägg
2 msk kakao
 tsk vaniljsocker

1 ½ dl (100 g) hasselnötter eller mandel

Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda mjölet med bakpulvret. Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ägget och sikta i kakao och vaniljsocker. Rör i mjölblandningen. Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper och placera det i en långpanna, 25 x 35 cm.
Strö över grovt hackade nötter. Grädda genast mitt i ugnen ca 15 minuter. Skär kakani rutor, 5 x 5 cm, medan den ännu är varm.


Blast from the past

Detta är min mammas specialitet. Hon hade ett väldigt stort finger med i spelet vid tillverkandet av dessa också. Om sanningen ska fram så är mitt tålamod inte alltid så stort som småkaksbak kräver. Just bondkakor har en tendens att bråka med mig (eller tvärtom kanske...) Men snäll som mamma är så tog hon tag i detta projekt. Jag äter mer än gärna bondkakor så jag får väl bli vuxen nog att göra dem själv nästa gång ;)

Bondkakor

ca 60 st

3/4 dl (ca 50 g) sötmandel
5 ½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
200 g smör eller margarin
1 msk ljus sirap
1 msk vatten

Sätt på ugnen på 200 grader. Hacka mandeln. Lägg mjöl, socker och bikarbonat i en skål eller i en hög på bordet. Gör en fördjupning och lägg i fettet, skuret i bitar. Finfördela fettet med en gaffel. Tillsätt sirap, vatten och mandel. Arbeta ihop till en deg. Forma degen till rullar, ca 4 cm tjocka.
Svep i dem i folie och lägg dem i kylskåp att hårdna, ca 1 timme.
Skär rullarna i 4-5 mm tjocka skivor och lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.


Mördegskakor

Det är som att äta en liten bit av himlen när man äter mördegskakor. Det finns nog ingen som kan motstå dessa underbara bakverk. De går ju att variera i all oändlighet. Jag valde att göra brysselkex till mitt kafferep, i två olika utföranden.




Brysselkex

ca 50 st

4 ½-5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g margarin eller smör

Pärlsocker eller strösocker
eventuell färg

Hacka samman ingredienserna till en deg. Forma degen till rullar, drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i socker, färgat eller naturellt. Lägg rullarna kallt, skär dem i skivor och lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Syltbrysselkex

Gör som ovan. När kakorna ligger på plåten så gör du en fördjupning i mitten med ett finger och lägger i lite sylt. Grädda som brysselkex.



Kardemummamums

Småkakor är underskattat!! Jag älskar verkligen "en torr kaka" till kaffet.
Dessa hamnar definitivt bland favoriterna.

Kardemummamums

ca 75 st

200 g margarin eller smör
2 dl socker
5 ½ dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
 1 tsk kanel
½ tsk kardemummakärnor
1 ägg

Pärlsocker

Sätt på ugnen på 200 grader, varmluft 175 grader. Rör matfett och socker poröst.
Blanda mjöl, hjorthornssalt, kanel och stött kardemumma. Tillsätt detta och ägget i smeten. Arbeta samman till en deg. Rulla ut den i längder, skär dem i bitar och forma till bollar. Doppa dem i pärlsocker och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.


Bullbak till kafferepet

Jag gillar verkligen traditionella kafferep med sju sorters kakor, i söndags hade vi som sagt några vänner på besök och då blev det bl.a kanelbullar.
Jag hittade detta recept i systrarna Eisenmans kokbok Sommarens söta och det är verkligen inte sista gången jag gör dessa bullar.



Bättre än svärmors bullar

35-40 bullar

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
12-13 dl vetemjöl

Fyllning till första deghalvan

ca 100 g kylskåpskallt smör
3/4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1-2 msk kanel

Fyllning till andra deghalvan

ca 100 g kylskåpskallt smör
3/4 dl strösocker
1-2 msk malen kardemumma

1 ägg
blå vallmofrön, pärlsocker eller farinsocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i en bunke. Vispa tills jästen löst sig och tillsätt då resten av mjölkblandningen.
Blanda i socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta in mjölet i degen, som ska vara ganska kladdig, och låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Kavla ut den ena till en rektangel, ca 1 cm tjock.
Hyvla över smöret och strö över socker, vaniljsocker och kanel. Vik ihop degen på längden och skär den i 2 cm breda strimlor. Snurra och knyt ihop varje strimla och lägg dem i bullformar på en plåt.
Kavla ut den andra deghalvan likadant. Hyvla över smöret och strö över socker och kardemumma. Gör sedan på samma sätt som med den första degen.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Vispa ägget lätt och pensla bullarna. Strö över vallmofrön, pärlsocker eller farinsocker.
Grädda bullarna i 8-10 minuter. Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

Strö över socker på degen

Det är lättast att snurra på bordet först så att det goda inte ramlar ur

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man ska snurra bullen

Stolt bagare visar upp resultatet

tisdag 21 februari 2012

Cupcake utklädd till semla

Idag är det ju fettisdagen och jag hade lust att baka semlor. Självklart så hade jag ingen jäst och en tripp till affären var inte med i planeringen. Då fick det bli cupcakesemla istället och oj va bra det blev.
Jag hade turen att ha en grym hjälpreda i köket just idag.




Cupcakesemla

Ger 12 st

3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
½ tsk hela kardemummakärnor

150 g mandelmassa
½ dl ovispad vispgrädde
inkråmet från muffinsen

2 dl vispgrädde

Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt.


Om så önskas kan vispen diskas direkt


Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner det i smeten. Stöt kardemummakärnor.


Vänd ner kardemumman i smeten. Placera muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till två tredjedelar. Grädda mitt i ugnen i 15 - 18 minuter. Låt svalna.

Riv mandelmassa och lägg i en bunke tillsammans med den ovispade grädden. Skär försiktigt av ett lock på den svalnade muffinsen och lägg åt sidan, gröp ur muffinsen med tex en äppelurkärnare och lägg inkråmet du gröpt ur i bunken med mandelmassa. Blanda ihop till en smet och spritsa den i hålen du just gjort. Vispa den sista grädden och spritsa den på toppen, lägg på ett lock och sikta på florsocker.



Alla hjärtans dag i efterskott

På alla hjärtans dag var det bara jag och Mille hemma. Min man var i Stockholm på jobb. Så det blev en lite försenad alla hjärtans dagsfika till mitt hjärta. På torsdagkvällen kom han hem efter en lång och snöslaskig biltur och då väntade en rykande kopp te och dessa härliga cupcakes med några hälsningar.
Red velvet är en favorit och det är svårt att få nog.

Red velvet cupcakes

Ger 12 st

3 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk salt
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl olja
1 ägg
1 msk röd hushållsfärg
2 krm vaniljpulver
1 1/4 dl filmjölk
1 tsk ättiksprit 12 %
3/4 tsk bikarbonat

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Placera muffinsformar i en muffinsplåt.
Blanda mjöl, kakao och salt i en bunke. Vispa socker och olja till en jämn, blank smet med elvisp i en annan bunke. Tillsätt ägget under vispning, sedan hushållsfärg och vaniljpulver.
Sänk hastigheten på vispen och tillsätt mjölblandningen och filmjölken om vartannat. Blanda ättika och bikarbonat i en kopp, det skummar lite, rör ner blandningen i smeten.
Fyll formarna till 3/4 med smet och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.

Vit chokladfrosting med mascarpone

1 dl grädde
125 g mascarpone
1 ½ dl florsocker
100 g smält vit choklad

Vispa grädden. Vispa ihop mascarponeost med florsocker. Tillsätt smält choklad.
Vispa ihop och spritsa/klicka på muffinsen.




Sjukt god mandeltårta

I fredags hade vi några vänner på middag och självklart tar jag alla chanser att baka. Denna gången blev det ett recept som jag hittade i "Mitt kök" (GT/Expressens bilaga). Det bästa betyget blev att även barnen tyckte otroligt mycket om tårtan och mandel brukar verkligen inte vara någon favorit.



Mandeltårta med citronkolakräm

 12-15 bitar

400 g mandelmassa
4 äggvitor

Kräm

4 äggulor
½ dl ljus sirap
1 dl strösocker
½ dl vispgrädde
rivet skal av ½ citron
150 g smör

Mandelspån till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassa grovt. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner mandelmassan. Bred ut smeten till 2 runda bottnar, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna och lossa från papperet.
Blanda äggulor, sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den blir tjock (den bränner väldigt lätt så rör konstant).
Vispa ner citronskal och smör i bitar. Låt stelna i kylen en timme. Bred hälften av krämen på ena botten, lägg den andra ovanpå och bred på resterande kräm. Förvara tårtan i kylen.

Vårig tårta

I helgen hade vi ett riktigt traditionellt kafferep med sju sorters kakor och en drös med goda vänner.
Denna tårta blev pricken över i.
Jag och många med mig vill ju gärna att våren ska komma väldigt snart och med den här tårtan ville jag få lite vårkänsla.
Tulpaner är så härligt färgsprakande och jag var nyfiken på att testa att göra sugarpastevarianten. Några små maskkompisar fick också vara med på kaffekalaset.










Den består av vaniljbottnar, blåbärsmousse, vit choklad/marshmallowsmousse, spacklad med vit chokladsmörkräm, täckt med marsipan och dekorationer i sp.

söndag 19 februari 2012

Vit chokladsmörkräm

Den här smörkrämen var lätt att jobba med och smakade riktigt gott.
Den kommer jag definitivt att göra fler gånger.

100 g rumsvarmt smör
100 g philadelphiaost
100 g vit choklad

Smält choklad och vispa ihop med de andra ingredienserna med elvisp i minst 5 minuter. Det ska bli fluffigt. Räcker till att spackla en tårta på ca 25 minuter.

Vit choklad och marshmallowsmousse

En söt och god mousse som passade ypperligt med blåbärsmousse. Konsistensen var jag inte helt nöjd med så det blir något att arbeta på. Den blev lite lös till att börja med, även efter kylning ett bra tag så var den lite rinnig. Receptet hittade jag på smulans bakblogg.

Räcker till ett lager

2,5 dl grädde
75 g marshmallows
125 g vit choklad
1 tsk vaniljsocker
25 g smör
30 ml vatten

Vispa grädde hårt. Smält smör och choklad i vattenbad. När det är smält tillsätts marshmallows och vatten, rör tills allt är smält. Blanda i vaniljsocker. Låt svalna lite och vänd sedan ner i grädden försiktigt. Låt stå kallt ett tag.

Blåbärsmousse

Mums va god den här moussen blev. Inte så söt alltså precis i min smak.

Räcker till ett lager

250 g blåbär
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
100 g färskost
2,5 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinet. Värm bären och smält gelatinet däri. Häll i bären i en bunke och låt svalna lite. Blanda i socker, vaniljsocker och färskost. Vispa grädde och vänd ner i bären försiktigt.
Låt stå i kyl helst över natten.

White velvet cupcake med marshmallowfrosting

Det blev oturligt nog frosting över efter baket i det förra inlägget...så då var jag bara tvungen att baka lite till. Det blev white velvet cupcakes och det var en fullträff.



White velvet cupcakes

Ger 12 st cupcakes eller en botten på ca 20 cm

135 g äggvita (ca 4 st)
240 g mjölk
2 ½ tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljarom
300 g vetemjöl
300 g socker
1 1/3 msk bakpulver
1/4 tsk salt
170 g rumsvarmt smör
(ev färg)

Gör så här:

Vispa äggvitorna med mjölken och vanilj.
Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret lite i micron, tillsätt det i mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggsmeten i mjölblandningen och rör om.
Tillsätt ytterligare 1/3 av smeten, rör om och tillsätt sen den sista smeten.

Grädda i 175 grader i nedre delen. Om du gör en tårtbotten grädda i ca 30 min. Cupcakesen behövde jag grädda i 24 min men börja kolla med sticka efter 20 min. Min ugn kräver lite längre tid än andra.


Vanilj- och Marshmallowfrosting
150-175 g smör
4-5 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha den)
1 burk marshmallowfluff
3 msk marsanpulver
1/4 tsk vaniljpulver
Gör så här:
  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Vispa ihop allt i en skål. Börja med att ta det mindre måttet smör o florsocker, och ta i mer ifall du tycker att det behövs.
  3. Vispa tills den är fluffig och spritsbar.
  4. Spritsa dina cupcakes.
Får du frosting över så kan den förvaras i kylen.



Saftiga vaniljcupcakes med marshmallowsfrosting

Nu när jag har fastnat för cupcakes så blir jag sugen på att testa varenda recept jag kommer över. När jag var inne på sockerrus så fanns detta och jag visste direkt att det var dags att baka.


Saftiga Vaniljcupcakes

Receptet ger ca 12 stycken

2 1/4 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
75 g smör, minst rumsvarmt
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Är smöret lite hårt kan du köra det i mikron i ett par sekunder.
  3. Häll i hälften av mjölken och blanda smeten slät.
  4. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver.
  5. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat.
  6. Fyll muffinsformar till max 2/3 (jag brukar oftast fylla dem till hälften).
  7. Grädda i ugnen i cirka 17-23min

Vanilj- och Marshmallowfrosting

150-175 g smör
4-5 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha den)
1 burk marshmallowfluff
3 msk marsanpulver
1/4 tsk vaniljpulver
Gör så här:
  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Vispa ihop allt i en skål. Börja med att ta det mindre måttet smör o florsocker, och ta i mer ifall du tycker att det behövs.
  3. Vispa tills den är fluffig och spritsbar.
  4. Spritsa dina cupcakes.
Får du frosting över så kan den förvaras i kylen.

Morotscupcakes med cream cheese lime frosting

Cupcakes är en ganska ny upplevelse för mig. Jag har faktiskt tyckt att det har varit lite hysteri kring dessa bakverk och därför blivit lite anti. När jag nu testade dessa som mina första cupcakes så måste jag väl motvilligt erkänna att jag blev väldigt förtjust.
Receptet kommer från Leila´s A piece of cake.

Carrot ginger walnut cupcakes

Ger 12 st

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 ½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
1 ½ dl olja
4 ½ dl rårivna morötter
100 g valnötter

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt olja, morötter och grovt hackade valnötter. Placera ut formar i en muffinsplåt och fyll formarna till två tredjedelar med smet.
Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna.


Cream cheese lime frosting

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost

Gör så här:

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, rivet limeskal och philadelphiaost krämigt.
Bred eller spritsa på svalnade cupcakes och garnera efter tycke.




Red velvet cake

Här är receptet på den botten som jag hade i bröllopstårtan. Den är verkligen värd att prova, det är en härlig konsistens på botten. Det bästa att ha till är någon typ av cream cheese frosting.
Receptet kommer från sockerrus.

Red Velvet Cake

1 2/3 dl mjölk
2/3 msk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går oxå bra)
80 g rumstempererat smör
3 dl socker
2 ägg
45 ml röd hushållsfärg (el 2 msk röd pastafärg)
1,5 msk kakao
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 3/4 dl mjöl
2/3 tsk salt
2/3 tsk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går oxå bra)
2/3 tsk bikarbonat

Gör så här:

Häll mjölken i ett glas och rör ner 2/3 msk vinäger. Låt blandningen stå i 8-10min. Vispa smör och socker till en mjuk fluffig kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg. I en annan skål blandar du kakao, karamell/pastafärg och vaniljpulver. Bland väl. Håll sedan lite i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl. Tillsätt nu mjölkblandningen samt mjölet och saltet. Rör om tills allt blandats. I en liten skål, bland vinägern och bikarbonaten och tillsätt detta i smeten (det kommer bubbla till lite). Blanda till en jämn smet.
Smörj en form på 24-26cm och grädda kakan på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Testa med en sticka då det skiljer sig lite mellan ugnar. Låt svalna något innan du tar den ur formen.

Very Cherry Chocolate Cake

Det finns bara ett sätt att beskriva denna tårta, himmelsk. Jag har sett den på några olika bloggar och varit väldigt sugen på att testa. Någon beskrev bottnarna som bakad chokladpudding och det stämmer väldigt bra. Jag använde receptet från Louise´s spis.

Very Cherry Chocolate Cake

Bottnar

2 ägg
2½ dl starkt kaffe
2½ dl filmjölk
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver

Fyllning

500 g mascarpone
drygt 3 dl vispgrädde
2½ dl körsbärsmarmelad eller körsbärssås
120 g strösocker
½ tsk vaniljpulver

Chokladganache

100 g mörk choklad
 ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör
bigarråer till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter.(Bottna dem eventuellt med en rundel bakplåtspapper så blir det enklare att få ut kakorna).

Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk  i en bunke till en köksassistent. Kör blandningen på låg medelfart med en flatblandare i någon minut.

Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan i vätskan. Mixa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter.

Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt.

Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt.
Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. OBS! Kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra. Frestas inte att låta dem stå inne lite extra, de är klara när en provsticka kommer ut torr.

Ta ut kakorna och låt de svalna i formen på bakgaller ca 20 minuter innan de vänds upp och ner på en plåt. Låt de sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.

Montering 

Låt gärna bottnarna ligga  i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.


Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker och vaniljpulver i en maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmelad/sås. Vispa så allt blandas jämt.


Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av krämen. Upprepa med följande lager. När sista botten är pålagd så sprid ut resten av krämen på toppen och sidorna. Använd en rak palett eller liknade för att släta ut krämen slätt och fint.


Låt gärna tårtan stå i kylen ca 30 minuter innan den sista finjusteringen. 
Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite pö om pö och avsluta med att blanka av med en smörklick.
Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigarråer.






Bröllops och doptårtor

När min lille kille skulle döpas i december beslutade vi oss för att ha ett överraskningsbröllop samtidigt. Det var riktigt roligt att planera inför den dagen, det var inte helt lätt att hålla det hemligt alla gånger. Vi fick avslöja för några stycken men de flesta blev riktigt paffa när vi gick fram i kyrkan i bröllopskläder.

Ganska tidigt i planeringen beslöt jag mig för att göra tårtorna själv. Jag har bakat och grejat i många år men aldrig använt sugarpaste. En ny värld öppnades och som så många andra kan intyga så var jag fast.
Det blev en del provbakning, mycket bloggläsning och youtubetittande innan det var dags.
Med facit i hand så kanske jag inte skulle gjort mina egna bröllopstårtor som premiärtårtor :).








Tack till alla nära och kära som gjorde vår dag helt underbar.

Den består av red velvet cake med whipped cream cheese frosting

torsdag 16 februari 2012

Härlig citron och blåbärstårta

Jag har en lista med bakprojekt som jag är sugen på att ta mig an. En del av listan härstammar från USA, det är på många sätt väldigt annorlunda bakverk än vad vi är vana vid.
Detta recept har jag för mig att jag snappade upp hos Sockerrus.

Lemon - Blueberry Layer Cake

260 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
7,5 dl färska blåbär
1,2 dl gräddfil
1,2 dl mjölk
2 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
3/4 tsk citronessens
1 tsk rivet citronskal
230 g osaltat rumsvarmt smör
340 g socker
4 stora ägg

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader. Förbered 3 st runda formar, 20 cm, med bakplåtspapper, smör och mjöl.
Sikta de torra ingredienserna i en skål. Ta 1 msk av mjölblandningen och lägg i en större skål, tillsätt blåbären och rör om. Sätt blåbär och resterande mjölmix åt sidan så länge.

Blanda mjölk, gräddfil, vanilj, citronessens och citronskal i en skål. Använd mixer med paddel till att röra smör och socker fluffigt, ca 5 minuter. Blanda i äggen ett i taget tills det är ordentligt blandat.
Blanda i mjölmix och mjölkmix om vart annat, börja och sluta med mjöl. Vänd försiktigt ner blåbären och dela upp smeten mellan de tre formarna.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt bottnarna svalna i formarna på galler en stund, stjälp sedan upp dem på galler och låt svalna helt.

Zesty Lemon Frosting

230 g osaltat rumsvarmt smör
2 tsk rivet citronskal
660 g florsocker
60 ml färsk citronsaft
1 dl grädde
1/2 tsk citronessens
2 msk vatten
en nypa salt
ev. gul hushållsfärg

Gör så här:

Rör smör och citronskal krämigt i mixer med paddel, ca 3 minuter. Tillsätt sakta florsocker, mixa på låg fart i 2 minuter. Tillsätt resterande ingredienser och blanda på medelhastighet i 3-4 minuter tills det är väldigt fluffigt. Om du vill ha färg så tillsätt det på slutet och blanda precis ihop.

Lägg en botten på ett fat och bred på ett lager med frosting. Upprepa med resten av bottnarna. När alla tre bottnarna är på plats så använd resten av frostingen till att täcka tårtan.


Jag hade lite för lite blåbär hemma tyvärr men det blev gott ändå.

Spritstest

Jag ville testa att spritsa med frosting, det fick bli på en tårta som vi åt till dessert i mellandagarna.
Det är bra med stor familj då kan man göra mycket tårta och testa en massa olika saker.
Den vita frostingen var inte lika lätt att spritsa med men chokladfrostingen funkade alldeles utmärkt.




Den består av chokladbottnar, päronmousse, glasscreme, vit chokladfrosting och mörk chokladfrosting

tisdag 14 februari 2012

Nyårstårta 2012

Nyårstårtan 2012 var väldigt rolig att göra. Jag testade lite olika nya saker för mig, bl.a att göra egen sugarpaste och det är inte sista gången jag gör det. Receptet på den hittar du här.


Jag gjorde en "explosionseffekt" för första gången


Så här såg det färdiga resultatet ut


Här är tårtan strax innan servering


Den består av ljusa bottnar, limemousse, passionsmousse, spacklad med marshmallowssmörkräm och klädd med hemmagjord sugarpaste

Hemmagjord sugarpaste

Detta recept cirkulerar lite överallt och det verkar vara det som de flesta använder. Jag uteslöt glycerol helt och hållet och det funkade alldeles utmärkt.
Det var väldigt lätt och smidigt att göra egen sp och framför allt så är det lätt att smaksätta och färga som man önskar.

1 msk gelatinpulver
0,6 dl kallt vatten
1,25 dl vit sirap
1 msk glycerol (kan uteslutas)
2 msk neutral olja
800 - 900 gram florsocker
smak eller färg efter behag

Blanda gelatin och kallt vatten och låt det tjockna. Smält gelatinet i vattenbad, tillsätt sirap och ev. glycerol och blanda väl. Rör i olja och dra bort från värmen. Tillsätt ev smak och färg.
Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.
Häll hälften av florsockret i en skål och häll i den fingervarma blandningen. Blanda väl. Tillsätt successivt resten av florsockret och blanda tills kladdigheten minskar. Det är viktigt att inte tillsätta för mycket florsocker, då blir den torr. Lämna smeten lite kladdig och plasta in väl i plastfolie och lufttät burk. Låt den vila ett dygn i rumstemperatur innan den används.

Det går att förvara färdig sp i rumstemperatur eller kylskåp (har förstått att den kan bli lättare att jobba med om den står i kylskåp).

Om man vill ha flowerpaste så tillsätter man max ½ tsk cmc / 500 gram massa. Denna sats blir ca 1 kg.
Det lättaste är att tillsätta cmc vid stadiet med ev smak och färg.

Macaronförsök nr 1

Jag har bara testat dessa populära kakor en gång hittills och det blev ett ganska lyckat försök. Jag har ingen speciell form så jag spritsade smeten på plåten och det funkade riktigt bra.
Jag är fortfarande inte riktigt blivit övertygad om macaroner men några försök till blir det nog.
Här kommer receptet i alla fall.

Chokladmacarons

4 äggvitor
½ dl strösocker
125 gram sötmandel
2 tsk kakao
4 dl florsocker

Sätt på ugnen på 150 grader.
Skålla och skala mandeln. Mal mandeln finkornigt och sikta den.
Blanda mandeln med florsockret och sikta allt en gång till, sikta i kakaon och rör om.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt strösocker lite i taget och vispa till en styv maräng.
Vänd ner mandelblandningen i marängen, försiktigt i början och rör om så att allt blandar sig ordentligt.
Fyll en spritspåse och spritsa ut kakorna stora som femkronor på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Låt kakorna vila på plåten i 30 minuter innan du gräddar dem längst ner i ugnen i ca 12 min.
Kakorna ska fortfarande vara lite mjuka inuti när de är klara.
Dra genast av bakplåtspappret med kakorna på när det kommit ut ur ugnen och låt de svalna på galler.


Banansmörcreme

100 gram rumsvarmt osaltat smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
gul pastafärg
bananessens

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt i ca 15 min.
Vispa sedan ner äggulan, färgen och essensen.
Spritsa eller bred på fyllningen på hälften av kakorna och lägg på resterande som lock.