Jag hittade detta recept i systrarna Eisenmans kokbok Sommarens söta och det är verkligen inte sista gången jag gör dessa bullar.
Bättre än svärmors bullar
35-40 bullar
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
12-13 dl vetemjöl
Fyllning till första deghalvan
ca 100 g kylskåpskallt smör
3/4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1-2 msk kanel
Fyllning till andra deghalvan
ca 100 g kylskåpskallt smör
3/4 dl strösocker
1-2 msk malen kardemumma
1 ägg
blå vallmofrön, pärlsocker eller farinsocker
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i en bunke. Vispa tills jästen löst sig och tillsätt då resten av mjölkblandningen.
Blanda i socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta in mjölet i degen, som ska vara ganska kladdig, och låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Kavla ut den ena till en rektangel, ca 1 cm tjock.
Hyvla över smöret och strö över socker, vaniljsocker och kanel. Vik ihop degen på längden och skär den i 2 cm breda strimlor. Snurra och knyt ihop varje strimla och lägg dem i bullformar på en plåt.
Kavla ut den andra deghalvan likadant. Hyvla över smöret och strö över socker och kardemumma. Gör sedan på samma sätt som med den första degen.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Vispa ägget lätt och pensla bullarna. Strö över vallmofrön, pärlsocker eller farinsocker.
Grädda bullarna i 8-10 minuter. Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Strö över socker på degen |
Det är lättast att snurra på bordet först så att det goda inte ramlar ur |
Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man ska snurra bullen |
Stolt bagare visar upp resultatet |
Hej Simon!
SvaraRaderaDu kan få hälpa mormor med bullbaket också. Du är jätteduktig.
Kram mormor