I fredags hade vi några vänner på middag och självklart tar jag alla chanser att baka. Denna gången blev det ett recept som jag hittade i "Mitt kök" (GT/Expressens bilaga). Det bästa betyget blev att även barnen tyckte otroligt mycket om tårtan och mandel brukar verkligen inte vara någon favorit.
Mandeltårta med citronkolakräm
12-15 bitar
400 g mandelmassa
4 äggvitor
Kräm
4 äggulor
½ dl ljus sirap
1 dl strösocker
½ dl vispgrädde
rivet skal av ½ citron
150 g smör
Mandelspån till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassa grovt. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner mandelmassan. Bred ut smeten till 2 runda bottnar, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna och lossa från papperet.
Blanda äggulor, sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den blir tjock (den bränner väldigt lätt så rör konstant).
Vispa ner citronskal och smör i bitar. Låt stelna i kylen en timme. Bred hälften av krämen på ena botten, lägg den andra ovanpå och bred på resterande kräm. Förvara tårtan i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar