tisdag 14 februari 2012

Hemmagjord sugarpaste

Detta recept cirkulerar lite överallt och det verkar vara det som de flesta använder. Jag uteslöt glycerol helt och hållet och det funkade alldeles utmärkt.
Det var väldigt lätt och smidigt att göra egen sp och framför allt så är det lätt att smaksätta och färga som man önskar.

1 msk gelatinpulver
0,6 dl kallt vatten
1,25 dl vit sirap
1 msk glycerol (kan uteslutas)
2 msk neutral olja
800 - 900 gram florsocker
smak eller färg efter behag

Blanda gelatin och kallt vatten och låt det tjockna. Smält gelatinet i vattenbad, tillsätt sirap och ev. glycerol och blanda väl. Rör i olja och dra bort från värmen. Tillsätt ev smak och färg.
Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.
Häll hälften av florsockret i en skål och häll i den fingervarma blandningen. Blanda väl. Tillsätt successivt resten av florsockret och blanda tills kladdigheten minskar. Det är viktigt att inte tillsätta för mycket florsocker, då blir den torr. Lämna smeten lite kladdig och plasta in väl i plastfolie och lufttät burk. Låt den vila ett dygn i rumstemperatur innan den används.

Det går att förvara färdig sp i rumstemperatur eller kylskåp (har förstått att den kan bli lättare att jobba med om den står i kylskåp).

Om man vill ha flowerpaste så tillsätter man max ½ tsk cmc / 500 gram massa. Denna sats blir ca 1 kg.
Det lättaste är att tillsätta cmc vid stadiet med ev smak och färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar