söndag 19 februari 2012

Very Cherry Chocolate Cake

Det finns bara ett sätt att beskriva denna tårta, himmelsk. Jag har sett den på några olika bloggar och varit väldigt sugen på att testa. Någon beskrev bottnarna som bakad chokladpudding och det stämmer väldigt bra. Jag använde receptet från Louise´s spis.

Very Cherry Chocolate Cake

Bottnar

2 ägg
2½ dl starkt kaffe
2½ dl filmjölk
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver

Fyllning

500 g mascarpone
drygt 3 dl vispgrädde
2½ dl körsbärsmarmelad eller körsbärssås
120 g strösocker
½ tsk vaniljpulver

Chokladganache

100 g mörk choklad
 ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör
bigarråer till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter.(Bottna dem eventuellt med en rundel bakplåtspapper så blir det enklare att få ut kakorna).

Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk  i en bunke till en köksassistent. Kör blandningen på låg medelfart med en flatblandare i någon minut.

Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan i vätskan. Mixa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter.

Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt.

Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt.
Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. OBS! Kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra. Frestas inte att låta dem stå inne lite extra, de är klara när en provsticka kommer ut torr.

Ta ut kakorna och låt de svalna i formen på bakgaller ca 20 minuter innan de vänds upp och ner på en plåt. Låt de sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.

Montering 

Låt gärna bottnarna ligga  i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.


Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker och vaniljpulver i en maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmelad/sås. Vispa så allt blandas jämt.


Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av krämen. Upprepa med följande lager. När sista botten är pålagd så sprid ut resten av krämen på toppen och sidorna. Använd en rak palett eller liknade för att släta ut krämen slätt och fint.


Låt gärna tårtan stå i kylen ca 30 minuter innan den sista finjusteringen. 
Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite pö om pö och avsluta med att blanka av med en smörklick.
Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigarråer.






1 kommentar: